Pasiunea pentru muzica - Corala "SYMOBOL"

Motto: Arta dirijorului e, din pacate, efemera. Discul nu poate pastra si reda încarcatura emotionala din sala de concert, nici relatia subtila ce se stabileste între orchestra si public. Dirijorul sculpteaza în fum...


Haideti baby-lor, sa incepem ! Cu aceste cuvinte, pline de chemare si apropiere sufleteasca, începe aproape fiecare repetitie. M@inile maestrului se ridica deasupra tuturor ochilor care-l privesc fara clipire, ca la o singura zvacnire sunetele sa se împreune într-o sublima cântare. Ore întregi se repeta pentru ca totul trebuie sa fie perfect. Chiar si în muzica se aplica dictonul 99% transpiratie, 1% inspiratie !


Dar despre cine este vorba ? Cine este misteriosul cor si mai ales misteriosul dirijor ?
Corul se numeste ,,Symbol", simbol al dragostei pentru muzica, pentru frumos, simbol al credintei în idealurile culturii autohtone; purtator al credintei în Dumnezeu, un simbol statornic a ceea ce înseamna român, un simbol al creatorului sau, parintele profesor dirijor Jean Lupu.


Corul a fost înfiintat cu noua ani în urma, fiind primul cor de copii si tineret de muzica bisericeasca creat dupa Revolutia din 1989 si care, la numai trei luni de existenta, urca pe scena Ateneului pentru a le aminti românilor colindele stramosesti.


Elevi ai scolilor din capitala, inclusiv ai ,,Scolii Normale Elena Cuza", pasionati de muzica si educati in credinta crestina, acesti copii au reusit sa cucereasca inimile si admiratia tuturor celor ce i-au ascultat.
Astfel, în anul 1991, au obtinut la Kardtsa (Grecia) trofeul pentru cea mai buna interpretare a muzicii bizantine; in 1992 si în 1993 au armat câteva (concerte) turnee in Franta sustinute la Peney-le-Jorat, urmate de Budapesta si Chisinau.


Invitat sa cânte în marile concerte alaturi de formatii de prestigiu - ca, de pilda, corul ,,Madrigal" -, corul ,,Symbol" n-a dezamagit niciodata exigentele unui public sensibil si generos. În 1994 participa cu succes la Festivalul International Pamântul, casa noastra comuna de la Ekaterinburg (Rusia). Anul 1996 avea sa aduca membrilor corului ,,Symbol" Premiul I si Premiul publicului la Festivalul International de Muzica de la Cantonigros (Spania). În mai 1997 participa la Festivalul ,,Gavril Musicescu" de la Chisinau, pentru ca un an mai târziu, în iunie 1998 sa ocupe locul I la Concursul International de Chisinau, editia a II-a. În octombrie 1998 cucereste locul II (locul I neacordându-se) si Premiul special pentru interpretarea lucrarii impuse la Concursul International Coral de la Noyon-Amiens (Franta) editia a III-a.



Corul ,,Symbol" a imprimat la Radio 92 de lucrari, a gravat 6 discuri si 4 casete audio, a realizat filmul T.V. ,,Vocile Îngerilor", a avut numeroase emisiuni la Radio si Televiziune, a lansat în prima auditie absoluta ,,Liturghia" scrisa de D.D. Stancu, etc.
În anul 1995, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist dadea cu prilejul celei de a V-a aniversari a corului o ,,Gramata Patriarhala" si conferea profesorului Jean Lupu, pentru cei 35 de ani de activitate dirijorala si merite deosebite în conducerea corului ,,Symbol", ,,Crucea Patriarhala", cea mai înalta distinctie pe care Biserica Ortodoxa o poate acorda cuiva pentru merite exceptionale.


În mai 1997, a participat la Festivalul Gavriil Muzicescu, iar în iunie 1998, reuseste sa obtina premiul I la concursul coral de la Chisinau.
În luna octombrie 1998, cucereste premiul al II-lea la concursul coral international de la Noyon-Amiens (Franta) si Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse.

Pe 9 mai 1999, odata cu venirea in România a Sanctitatii Sale Papa Paul Ioan al II-lea, corul ,,Symbol" a fost invitat de Prea Fericitul Patriarh Teoctist sa cânte la ,,Sfânta Liturghie" împreuna cu alte trei coruri de muzica religioasa.


Dar asa cum era si normal, nu se poate numai munca fara un pic de distractie si relaxare. Nici un corist nu vine la repetitie din constrângere sau din frica, totul se face cu dragoste, cu daruire, din suflet. Atunci când e vorba de distractie un personaj este întotdeauna prezent: dirijorul Jean Lupu. Astfel, într-unul din turneele sustinute in strainatate, neavând unde sa înnopteze, coristii au fost nevoiti sa doarma într-o sala de sport, în saci de dormit. Dar numai de dormit nu le pasa lor. Au început sa se rostogoleasca si sa se târasca ca râmele. Si cine era râma principala ? Domnul dirijor Jean Lupu. Bataile cu zapada, mersul în mâini si câte altele sunt fleacuri.
Si totusi, tot înainte ! Bravo, bravissimo !


Prin repertoriul sau preponderent românesc, prin stilul sau inefabil de interpretare, Corul ,,Symbol" si-a câstigat autenticitatea sa constituindu-se într-o pata de culoare specific româneasca.
Si noi, coristii, elevi ai Scolii Normale ,,Elena Cuza" spunem:

Multumim, domnule profesor !
Mitroi Raluca, clasa a XI-a A