Pasiunea pentru muzica - Corala "SYMOBOL"

Motto: Arta dirijorului e, din pacate, efemera. Discul nu poate pastra si reda īncarcatura emotionala din sala de concert, nici relatia subtila ce se stabileste īntre orchestra si public. Dirijorul sculpteaza īn fum...


Haideti baby-lor, sa incepem ! Cu aceste cuvinte, pline de chemare si apropiere sufleteasca, īncepe aproape fiecare repetitie. M@inile maestrului se ridica deasupra tuturor ochilor care-l privesc fara clipire, ca la o singura zvacnire sunetele sa se īmpreune īntr-o sublima cāntare. Ore īntregi se repeta pentru ca totul trebuie sa fie perfect. Chiar si īn muzica se aplica dictonul 99% transpiratie, 1% inspiratie !


Dar despre cine este vorba ? Cine este misteriosul cor si mai ales misteriosul dirijor ?
Corul se numeste ,,Symbol", simbol al dragostei pentru muzica, pentru frumos, simbol al credintei īn idealurile culturii autohtone; purtator al credintei īn Dumnezeu, un simbol statornic a ceea ce īnseamna romān, un simbol al creatorului sau, parintele profesor dirijor Jean Lupu.


Corul a fost īnfiintat cu noua ani īn urma, fiind primul cor de copii si tineret de muzica bisericeasca creat dupa Revolutia din 1989 si care, la numai trei luni de existenta, urca pe scena Ateneului pentru a le aminti romānilor colindele stramosesti.


Elevi ai scolilor din capitala, inclusiv ai ,,Scolii Normale Elena Cuza", pasionati de muzica si educati in credinta crestina, acesti copii au reusit sa cucereasca inimile si admiratia tuturor celor ce i-au ascultat.
Astfel, īn anul 1991, au obtinut la Kardtsa (Grecia) trofeul pentru cea mai buna interpretare a muzicii bizantine; in 1992 si īn 1993 au armat cāteva (concerte) turnee in Franta sustinute la Peney-le-Jorat, urmate de Budapesta si Chisinau.


Invitat sa cānte īn marile concerte alaturi de formatii de prestigiu - ca, de pilda, corul ,,Madrigal" -, corul ,,Symbol" n-a dezamagit niciodata exigentele unui public sensibil si generos. Īn 1994 participa cu succes la Festivalul International Pamāntul, casa noastra comuna de la Ekaterinburg (Rusia). Anul 1996 avea sa aduca membrilor corului ,,Symbol" Premiul I si Premiul publicului la Festivalul International de Muzica de la Cantonigros (Spania). Īn mai 1997 participa la Festivalul ,,Gavril Musicescu" de la Chisinau, pentru ca un an mai tārziu, īn iunie 1998 sa ocupe locul I la Concursul International de Chisinau, editia a II-a. Īn octombrie 1998 cucereste locul II (locul I neacordāndu-se) si Premiul special pentru interpretarea lucrarii impuse la Concursul International Coral de la Noyon-Amiens (Franta) editia a III-a.Corul ,,Symbol" a imprimat la Radio 92 de lucrari, a gravat 6 discuri si 4 casete audio, a realizat filmul T.V. ,,Vocile Īngerilor", a avut numeroase emisiuni la Radio si Televiziune, a lansat īn prima auditie absoluta ,,Liturghia" scrisa de D.D. Stancu, etc.
Īn anul 1995, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist dadea cu prilejul celei de a V-a aniversari a corului o ,,Gramata Patriarhala" si conferea profesorului Jean Lupu, pentru cei 35 de ani de activitate dirijorala si merite deosebite īn conducerea corului ,,Symbol", ,,Crucea Patriarhala", cea mai īnalta distinctie pe care Biserica Ortodoxa o poate acorda cuiva pentru merite exceptionale.


Īn mai 1997, a participat la Festivalul Gavriil Muzicescu, iar īn iunie 1998, reuseste sa obtina premiul I la concursul coral de la Chisinau.
Īn luna octombrie 1998, cucereste premiul al II-lea la concursul coral international de la Noyon-Amiens (Franta) si Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse.

Pe 9 mai 1999, odata cu venirea in Romānia a Sanctitatii Sale Papa Paul Ioan al II-lea, corul ,,Symbol" a fost invitat de Prea Fericitul Patriarh Teoctist sa cānte la ,,Sfānta Liturghie" īmpreuna cu alte trei coruri de muzica religioasa.


Dar asa cum era si normal, nu se poate numai munca fara un pic de distractie si relaxare. Nici un corist nu vine la repetitie din constrāngere sau din frica, totul se face cu dragoste, cu daruire, din suflet. Atunci cānd e vorba de distractie un personaj este īntotdeauna prezent: dirijorul Jean Lupu. Astfel, īntr-unul din turneele sustinute in strainatate, neavānd unde sa īnnopteze, coristii au fost nevoiti sa doarma īntr-o sala de sport, īn saci de dormit. Dar numai de dormit nu le pasa lor. Au īnceput sa se rostogoleasca si sa se tārasca ca rāmele. Si cine era rāma principala ? Domnul dirijor Jean Lupu. Bataile cu zapada, mersul īn māini si cāte altele sunt fleacuri.
Si totusi, tot īnainte ! Bravo, bravissimo !


Prin repertoriul sau preponderent romānesc, prin stilul sau inefabil de interpretare, Corul ,,Symbol" si-a cāstigat autenticitatea sa constituindu-se īntr-o pata de culoare specific romāneasca.
Si noi, coristii, elevi ai Scolii Normale ,,Elena Cuza" spunem:

Multumim, domnule profesor !
Mitroi Raluca, clasa a XI-a A